Άρθρο: "Δεν αλλάζουμε ρότα για τον βασικό μέτοχο"

Άρθρο: "Δεν αλλάζουμε ρότα για τον βασικό μέτοχο"

Εφημερίδα: Η Χώρα


Αιχμή της νέας διακυβέρνησης είναι η προάσπιση της διαφάνειας σε όλες τις εκφάνσεις του δημοσίου βίου και η πάταξη κάθε μορφής διαφθοράς και διαπλοκής με τελικό στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της δημόσιας διοίκησης και τη διασφάλιση της ποιότητας της Δημοκρατίας.
Είναι πέρα από δέσμευση της κυβέρνησης και καθολική κοινωνική επιταγή με τους πολίτες να ζητούν κανόνες για μια καθαρή, αποδοτική και δίκαιη λειτουργία του κράτους.

Η κυβέρνηση με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών -όπως η κατάργηση του μαθηματικού τύπου, οι νέοι νόμοι ανάθεσης μελετών και μειοδοτικών διαγωνισμών, τα νέα τιμολόγια προμηθειών κλπ- μετουσιώνει σε πράξη την πολιτική της βούληση για αντιμετώπιση των φαινομένων που επί χρόνια δηλητηρίασαν το δημόσιο βίο και ευνόησαν τους λίγους εις βάρος των πολλών.
Κεντρικό εργαλείο και βασική συνιστώσα αυτής της κυβερνητικής προσπάθειας είναι και ο νόμος του «βασικού μετόχου». Στόχος του είναι να ξεκαθαρίσει το σκοτεινό υπόβαθρο λειτουργίας συμφερόντων που εκμεταλλευόμενοι την ισχύ που τους δίνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία κατέχουν, επιχειρούν άμεσες ή έμμεσες πολιτικές παρεμβάσεις με επιδίωξη να καρπωθούν επιχειρηματικά και οικονομικά οφέλη από το δημόσιο.
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία αναφορικά με το κατά πόσο ο νόμος περί «βασικού μετόχου» είναι απολύτως συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο. Η κυβέρνηση δίνει αγώνα στις Βρυξέλλες ώστε να εξηγήσει τις παραμέτρους του νόμου και να υπερασπιστεί το εθνικό μας Σύνταγμα. Αντίθετα την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ -με την ανοχή του οποίου τα προηγούμενα χρόνια γιγαντώθηκαν τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής στη χώρα μας- και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί και δυστυχώς καλύπτει, έχουν επιδοθεί σε μια λυσσαλέα προσπάθεια να αξιοποιήσουν αντιπολιτευτικά αυτήν την εξέλιξη και να πλήξουν την κυβέρνηση πλήττοντας την ίδια ώρα το Σύνταγμα και τα ίδια τα εθνικά μας συμφέροντα προχωρώντας σε όργιο παραπληροφόρησης.
Και η έννοια του «βασικού μετόχου» αποτελεί συνταγματική ρύθμιση η οποία περιλαμβάνονταν στο Σύνταγμα που ψηφίσθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου. Για ποιο λόγο άραγε σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στηρίζει την εν λόγω ρύθμιση και το Ελληνικό Σύνταγμα;
Η κυβέρνηση παρά ταύτα θα συνεχίσει την προσπάθεια της στην Ε.Ε. και εν τέλει αν χρειαστεί θα προχωρήσει και στις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές. Άλλωστε τα μέσα για την επίτευξη του στόχου μπορεί να ποικίλουν. Αυτό που όμως δεν αλλάζει είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για αμετακίνητο και σθεναρό αγώνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς και όσων την συντηρούν.